Начало Човешките истории Когато лекарят потвърди (след направени кръвни изследвания) емоцията беше н-е-з-а-б-р-а-в-и-м-а.

Когато лекарят потвърди (след направени кръвни изследвания) емоцията беше н-е-з-а-б-р-а-в-и-м-а.

Какви емоции изпита, когато видя двете чертички на теста за бременност?

Това беше най-вълнуващият момент за мен, тъй като именно тези две чертички бях дълго чакани, много изстрадани и много желани. Разбира се първоначално много се развълнувах, после ме обзе страх дали наистина тестът е положителен, тъй като чертичката беше много бледа, но когато и лекарят потвърди (след направени кръвни изследвания) емоцията беше н-е-з-а-б-р-а-в-и-м-а. Една такава радост и щастие изпълват душата ти, трепет и вълнение те обземат, мислите ти препускат с бясна скорост в различни посоки, започваш да мислиш за следващи стъпки и сякаш светът става друг, ти вече си друга.

Какво те подтикна да се довериш именно на Panorama?

За миг не съм се усъмнила дали точно на Panorama да се доверя или на други подобни тестове. Четох доста, проверявах и сравнявах, но в крайна сметка момичетата от НМ Дженомикс спечелиха доверието ни от първата среща с тях. Изключително коректни и деликатни, безкрайно отзивчиви и търпеливи, с готовност да отговорят на всички въпроси.

Конкретна (медицинска) причина да се насоча към теста нямаше, но с оглед напредването на възрастта и собственото ни спокойствие с партньора ми бързо взехме решението да направим изследването. Panorama тест никога не е излишен, без значение има ли индикации за генетичен дефект или не.  

Как премина комуникацията с консултантите на Panorama и самият процес на пробовземане?

Комуникацията с консултантката, която ни пое, беше на изключително високо ниво. Още от първата ни среща за нас стана ясно, че тя е добре подготвена и запозната със същността на изследването. Обсъдихме подробно всички детайли, получихме отговори на всичките си въпроси и като отчетохме високия процент сигурност от Panorama за нас не беше трудно да вземем решение и да се доверим на качеството на теста.

Защо предпочете, заедно с Panorama, да направиш и пренатален тест, който изследва и открива аномалии в единични гени?

Спряхме се на това решение точно затова, че открива аномалии в единични гени и установява опасни проблеми като скелетни малформации, сърдечни дефекти, глухота, дори умствени нарушения и заболявания като епилепсия.

Това изследване взима под внимание и напредналата възраст на бащата (40+) като рисков фактор за появата на сериозни генетични състояния. Преди да бъде извършено изследването, беше ли запозната с тези състояния/заболявания?

И двамата с партньора ми бяхме наясно, че с оглед възрастта, рисковете са много по-големи от тези при по-младите двойки, но не бяхме запознати с конкретика. Когато получихме пълна и изчерпателна информация по въпроса – какви точно състояния и заболявания покрива, се убедихме на секундата, че ще му се доверим.

Как премина бременността ти след получените резултати?

Бременността ми беше един прекрасен период, в който разбира се имаше и не малко тревоги, но във всеки момент на трудност или притеснение с партньора ми се връщахме към получените от генетичните изследвания резултати и се окуражавахме взаимно с това, че бебчето ни ще е напълно здраво. А от това по-важно няма, колкото и банално да звучи! Здравето на всяко дете е най-същественото нещо в живота на родителите му!

Информацията, която получи от двете изследвания, беше ли на ниво и удовлетвори ли твоите изисквания?

Категорично ДА. Получената информация беше на много високо ниво, поднесена по достъпен и разбираем начин и даваща отговор на всички наши въпроси. Резултатите от Panorama станаха готови за 5 дни. Така в рамките на по-малко от две седмици имахме подробна информация как се развива малкото човече в мен.

Смяташ ли, че бременните жени в България са достатъчно запознати с предимствата на пренаталните генетични изследвания, които осигуряват пълно спокойствие през 9-те месеца?

Честно казано по-скоро бих казала НЕ, но се надявам с времето все повече да се дава гласност по темата и този тип изследвания да се популяризират все повече и повече. Сайтът на Panorama изобилства от подробна и много ясно написана информация по темата, аз лично я изчетох с огромно любопитство и научих изключително важни неща за пренаталното развитие на бебчето. Това са неща, с които всяка майка трябва да бъде запозната, защото колкото по-образована е по темата,толкова по-малка е вероятността някой да я обърка и сплаши с грешна информация.

Какво би посъветвала бъдещите майки, които се тревожат дали бебчетата им се развиват нормално и искат да разберат какво се случва с тях?

Несъмнено бих им препоръчала да потърсят мнението на компетентните специалисти в областта и да се доверят на Panorama. Няма да съжаляват, гарантирам. Даже ще намерят верни приятели, които се опитват, подавайки ръка на бременните мами в най-важния за тях момент, да допринесат за това в България да се раждат здрави и щастливи бебчета.

Невероятно е да срещнеш подкрепа в такъв момент!

Имате въпроси?

Свържете се с нас на посочените контакти.