Безплатен тест „tellmeGen Premium“ при закупуване на тест Panorama пакет премиумПОРЪЧАЙ ТУК!
Начало Човешките истории Щастието да имаш до себе си две принцеси

Щастието да имаш до себе си две принцеси

Мариана Попова, един от най-красивите гласове на българската музикална сцена, споделя своя опит и вълнения, свързани с един от най-вълнуващите моменти в живота на всяка жена – бременността и месеците в очакване рожбата да се появи на бял свят!

Мариана Попова е прекрасна майка на две принцеси – Мария Магдалена на 10 години и Екатерина на 1 година и 7 месеца. Ние от екипа на Панорама България отправяме към нея сърдечните си благодарности, за избора и гласуваното доверие по време на бременността!

Бихте ли споделили с нас какви бяха при вас емоциите по време на бременността? Как се чувствахте? Има ли един или няколко специални момента, които бихте определили като най-вълнуващи?

Емоцията да очакваш, да мечтаеш и най-вече да си представяш как ще изглежда малкото човече, когато се появи. Вълнение съпътстващо безспорно и с огромна доза притеснение. Аз имах много тежка бременност и въпреки това вълнуващият момент беше когато я видях за първи път.

С какво беше по-различна втората ви бременност? Колкото и да сте била подготвена за това, което предстои и което можете да очаквате, вероятно все е имало нещо, което да ви изненада?

Втората бременност като състояние беше идентична с първата и не ме изненада. Различно беше самото раждане, в изключителна болница с невероятен екип и за разлика от първото секцио, при второто не разбрах, че съм оперирана.

При втората ви бременност вече сте била добре запозната с всички стъпки за правилно проследяване на бременността, включващи важни прегледи и изследвания в различните етапи. Какви допълнителни изследвания взехте решение да направите, по време на втората си бременност, с цел по-добра превенция?

Втората ми бременност определено беше и по-рискова, защото бях на 40 г. Първото, което направих е Панорама за да съм спокойна и изключа генетичните аномалии и за да съм сигурна, че плодът в мен е здрав. Чрез Панорама още съвсем рано узнах пола на бебето.

Вълнувахте ли се да научите пола на бебето и кога получихте тази информация?

При второто бебе много се вълнувах от пола, защото бяхме планували момченце. Помня деня, в който ми се обадиха от екипа на Панорама и ми съобщиха, че чакам момиченце, беше 8-ми март.

Как взехте решение да направите Панорама през втората си бременност? Доколко бяхте запознати с рисковете от появата на генетични аномалии при плода? Имате ли наблюдения какво е нивото на информираност по темата сред бъдещите майки?

Моят гинеколог д-р Чалманов ме посъветва с оглед на възрастта ми да направя Панорама. От него разбрах за Панорама и след като прочетох колко много информация предоставя, относно рисковете при бебето. Както и че чрез изследването рисковете отпадат, реших да го направя. Бях запозната основно с това, че попадам в една рискова възраст, в която е задължително да се направи тестът, тъй като процента на риск за увреждания при плода при мен беше по-висок.

Благодарим Ви за това, че споделихте личния си опит с екипа на Панорама и широката аудитория. Какво е посланието, което бихте искали да отправите към всички настоящи и бъдещи майки?

Бъдещите майки трябва да знаят, че да станеш и бъдеш родител е изключителна отговорност. Панорама за мен би трябвало да стане задължително изследване заради здравето и на майката, и на плода. Ранното диагностициране на проблем, дава възможност и на лекаря, и на майката да вземат най-доброто решение за всички.

Имате въпроси?

Свържете се с нас на посочените контакти.